İş Yeri Sigortası

Tıpkı konut binanız gibi iş yerleriniz de yangın, şebeke suyu ve doğa güçleri nedeniyle tamamen yok olma dahil olmak üzere hasar görme riski altındadır. 

Tıpkı konut binanız gibi iş yerleriniz de yangın, şebeke suyu ve doğa güçleri nedeniyle tamamen yok olma dahil olmak üzere hasar görme riski altındadır. Bu olayların tek bir tanesi birdenbire cari gelirle karşılanamayacak kadar büyük zararlara neden olabilir. Birçok şirket için finansal olarak sürdürülemez bir durum.

Uygulamadan kaynaklanan hasar örnekleri;

Yılbaşı

Anahtar kutusundaki kısa devre, bir kereste deposunda yangına neden oldu. Tatil nedeniyle şirket talaştan iyice temizlendi. Bununla birlikte, kurum ve elektrik kablolarının yanması nedeniyle önemli ölçüde maddi hasar meydana geldi. Temizlik çalışmaları birkaç gün sürdü. Hasarın yaklaşık 7.000 ₺ olduğu tahmin ediliyor.

Öz

Yıllarca, küvet giderindeki sızdıran bir conta nedeniyle, aşağıdaki bir zanaatkarın ofisinin ahşap kirişli tavanına kirli su aktı. Ofis personeli giderek artan bir şekilde küf kokusu fark etti, ancak nedenini tam olarak belirleyemedi. Sadece kiracı ofisin yukarısındaki kata taşındığında karo zeminde iyileştirmeler keşfedildi. Muayene, tüm ahşap kirişli tavanın değiştirilmesi gerektiğini ortaya çıkardı. Hasarın yaklaşık 16.000 ₺ olduğu tahmin ediliyor.

Sallantılı ilişki

Bir bahar fırtınasından sonra, endüstriyel bir holün sahibi, kamyon mal kabul alanının çatısının duvar ankrajından koptuğunu ve sadece birkaç vidayla yerinde tutulduğunu gördü. Ayrıca, fırtına tüm gölgeliği yukarı itmişti. Onarım çalışmaları kapsamlıydı. Hasarın yaklaşık 8.000 ₺ olduğu tahmin ediliyor.

Tadilat çalışmasından sonra su hasarı

Komşu araziye yeni bir depo inşa edildi. Ancak, onaylanan yapısal önlemler nedeniyle yerel koşullar değişti. Şiddetli yağmur, değişen toprak koşulları nedeniyle aniden metal işleme şirketinin montaj salonuna akan muazzam su kütlelerini topladı. Isıtma sistemi hasar gördü. Suyun dışarı pompalanması, salonun temizlenmesi ve kurutulması ve ısıtma sisteminin tamir edilmesi toplam on gün sürdü. Maddi hasarın yaklaşık 14.000 ₺ olduğu tahmin ediliyor.

İşyeri Sigortasını Kimler Yaptırabilir?

Şirket binaları şirkete ait olan tüm şirketler ve kiralık şirket binası sahipleri,işyeri ve ofisi olan tüm işletmeler işyeri sigortası yaptırabilir.

Sigortalı nedir?

Şirket/ofis/işyeri binası, sigorta bedeline dahil olmak kaydıyla, mal sahibi olarak sizin yaptırmış olduğunuz sabit döşemeler, klima ve merkezi ısıtma sistemleri, sabit makineler, sıhhi tesisat ve elektrik tesisatları gibi çeşitli tesisatlar da dahil olmak üzere sigortalıdır.

Hangi riskler ve zararlar sigorta edilebilir?

Prensip olarak, tüm riskler bireysel olarak sigortalanabilir. İşyeri sigortası aşağıdaki risklere karşı koruma içerir:

  • Ateş (yangın, şimşek, patlama)
  • Musluk suyu (boru patlaması, borularda donma hasarı)
  • Fırtına/dolu

Ek olarak sigortalı olanlar:

  • Doğal afetler (sel, deprem, çökme, toprak kayması, kar basıncı, durgun su)

Hangi tehlikeler ve hasarlar sigortalı değildir?

Şirket kurma sigortasının sağladığı koruma, yalnızca sözleşmede belirtilen sigortalı riskler için geçerlidir. Seçilen tarifeye bağlı olarak, bu risklerin veya hasarların bireysel teklifinize dahil edilmesi mümkündür:

  • Resmi veya yasal güvenlik yönetmeliklerine uyulmamasından kaynaklanan hasarlar (garaj düzenlemeleri, elektrik denetimi yapma zorunluluğu, vb.)

Genel İstisnalar:

  • Kasıtlı zarar
  • Savaş olayları, iç karışıklıklar, nükleer enerji ile ilgili zararlar

Yangın sigortasında:

  • Yararlı ısı hasarı
  • Tek hasar

Musluk suyu sigortasında:

  • Sıçrayan ve temizleme suyunun neden olduğu hasar
  • Süngerden kaynaklanan hasar, iniş borularından gelen yağmur suyu

Fırtına sigortasında:

  • Fırtına dalgalanması hasarı
  • Çığlardan kaynaklanan hasar
  • Yanlış kapatılmış pencerelerden, kapılardan veya diğer açıklıklardan giren yağmur, dolu, kar veya kirden kaynaklanan hasarlar

Temel hasar sigortasında:

  • Fırtına dalgalanması hasarı

Sigorta nerede geçerlidir?

Sözleşmede belirtilen şirket/ofis/işyeri binaları için işyeri sigorta teminatında mevcuttur.

Sigorta bedeli nasıl belirlenir?

İşyeri sigorta bedeli, binanın ikame değerine karşılık gelmektedir. Bu, bir değerleme formu, ekspertiz yoluyla veya bir tekel sözleşmesinden sigortalanan meblağın kabul edilmesiyle belirlenebilir.

Bir talep durumunda hangi ödemeler yapılır?

  • Sigortalı binaların restorasyonu – bir binanın hasarlı bölümlerinin tam bir kayıptan sonra yeniden inşasını tamamlamak için onarılması.
  • Temizleme ve yıkım maliyetleri – kalan parçaların sökülmesi de dahil olmak üzere hasarlı alanın temizlenmesi. Binanın, örneğin bir yangından sonra tehlikeli atık olarak sınıflandırılan bölümlerinin imhası da sigortalıdır.

Hangi Ek Sigortalar Önerilir?

Bir binada meydana gelen hemen hemen her hasardan binanın içindekiler de etkilenir. Bu nedenle uygun içerik sigortası yaptırmak mantıklıdır. Binanın daha büyük camları veya kış bahçesi varsa, bina sigortasının sadece sigortalanan riskleri karşıladığını lütfen unutmayın. Camları her türlü hasara karşı sigortalamak için ek cam kırılma sigortası öneriyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Read More

Kefalet Sigortası Nedir?

Kefalet Sigortası, bir tür sigorta poliçesi olup genellikle işletmelerin veya şahısların, yasal veya sözleşmeye dayalı yükümlülüklerini yerine getirememeleri durumunda, üçüncü bir tarafın bu yükümlülükleri yerine getirme taahhüdünde bulunmasıdır.
Read More