Kasko Meslek İndirimi Nedir? 

Kasko sigortası isteğe bağlı olarak yapılmaktadır, ayrıca bazı meslek indirimleri söz konusu. Bu indirimlerin oranlarını ve kasko tutarlarını bu yazımızda inceleyeceğiz. Meslek gruplarına göre dağılımına yer vereceğiz bu yazımızdan. Sigorta şirketlerinin meslek gruplarına yaptığı indirimleri ve oranlarına göz atacağız. Şimdi gelin öncelikle kasko nedir onu inceleyelim;

Kasko sigortası; çalma, yanma, çalınmaya teşebbüs, kaza, sel, deprem, su taşkınları, terör gibi pek çok riske karşı koruma sağlayan oldukça geniş kapsamlı bir sigorta ürünüdür. Kaskoda faydalanmak isteyen araç sahipleri için uygulanan bazı indirimler vardır. Kasko tutarını etkileyen bu avantajlı indirimlerden biri de meslek indirimidir. Kasko sigortası meslek indiriminden yararlanan meslek gruplar, daha avantajlı fiyatlarla kasko alabilme imkânına sahip olurlar. 

Kasko sigortasında meslek indiriminden yararlanan iş kolları nelerdir? Hadi, bu meslek gruplarını inceleyelim.

Hekim İndirimi 

Kasko yaptırırken meslek indiriminden yararlanabilen meslek grubu da doktorlardır. Hekimler kasko poliçesi satın alırken %15’e varan meslek indirim avantajından yararlanabilirler. Kasko hekim indiriminden yararlanabilmek için hekim olduğunu dair bir belge ya da kimlik kartı ile başvuru yapman yeterli olacaktır.

Eczacı İndirimi

Eczacılar da kasko kapsamında meslek indiriminden yararlanabilirler. Sigorta firmaları arasında değişkenlik gösterse de kasko sigortasında indirim eczacılar için %12’lere kadar varabilir. Bu avantajdan yararlanmak için eczacılık fakülte diploman ve Odası kayıt belgeni sigorta şirketine iletmen yeterli. 

Öğretmen İndirimi 

Sigorta firmaları MEB’e bağlı olan eğitim kurumlarında çalışan kişiler için kasko yaptırırken %16’ya varan meslek indirim avantajı sunar. Aynı zamanda özel eğitim kurumlarında/okullarda ve etüt merkezlerinde çalışan formasyon almış öğretmenler de bu avantajdan yararlanabilir. MEB’e bağlı okullarda öğretmen olduğuna dair belge ve kimlik kartı ile sigorta firmasına başvurabilir ve bu avantajdan yararlanabilirsin. 

Vali-Kaymakam İndirimi 

Vali, kaymakam ve yardımcıları da indirimden faydalanabilen avantajlı meslek gruplarıdır. Belirtilen görevi faal olarak yürüten kişiler %12’ye varan avantajlı indirimlerden yararlanabilirler. Sigorta şirketine görevli kimlik kartını iletmeniz yeterli. 

Kasko Sigortasında Asker İndirimi 

Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları kasko yaptırırken %25’e ulaşan indirimlerden yararlanabilirler. Astsubay, subay rütbeli bütün Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile bu görevlilerin eşleri %25’e varan meslek indirimlerden yararlanabilirler. Bu indirimden faydalanmanın yolu, Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olduğunu gösteren kimlik kartını sunmaktan geçer. 

Üniversite Öğretim Üyesi İndirimi

Üniversitede görev yapan doçent, doktor ve profesör gibi öğretim üyeleri ile birlikte araştırma görevlileri ve okutmanlar da kasko sigortası yaptırırken %18’e kadar varan meslek indiriminden yararlanabilir. Sigorta firmalarına belgelerini ileterek bu indirimden yararlanma hakkı kazanabilirsin. 

Yargı Mensupları İndirimi 

Kasko genel şartları kapsamında hâkim, savcı gibi yargı mensuplarına meslek indiriminden yararlanma hakkı verilmiştir. Hâkim, savcı gibi bir pozisyonda görev yapıyorsan mesleki bilgilerini sigorta şirketine bildirdiğin anda kasko yaptırırken %12’ye varan meslek indiriminden yararlanabilirsin.  

Devlet Memuru İndirimi

657 sayılı yasaya göre devlet memurlara kasko sigortası yaptırırken meslek indiriminden faydalanabilir. Kasko sigortası devlet memuru indirimi kapsamında %15’e varan indirimlerle ile avantajlı fiyatlardan yararlanabilirsin. 

 

Diğer İndirimler

Kaskoda meslek indiriminin yanı sıra bazı koşulları taşıyan araç sürücüleri için uygulanan bazı ekstra avantajlı indirimler de vardır.  

Kasko Tek Sürücü İndirimi: Aracın bir tek kişi tarafından kullanılacağını belirtirsen %25 oranında indirimden yararlanabilirsin. Fakat bu aracı farklı bir bireyiin kullandığı tespiti halinde ve araç kazaya karışırsa sigorta şirketin yaptırım uygulama hakkında sahiptir.
Kasko Üst Düzey Yönetici İndirimi: Sigortalı araç şirketin üst düzey yöneticisi tarafından kullanılacak ise yöneticinin 35 yaşından büyük ve 5 senedir ehliyet sahibi olması şartı aranır.

Kasko Peşin Ödeme İndirimi: Sigorta primini peşin olarak hemen ödersen sigorta firmasına göre değişkenlik göstermekle birlikte ekstra avantajlı indirimlerden de yararlanabilirsin. . 

Kasko İndiriminin Kapsamı 

Mesleki çalışma gruplarında indirim uygulanan kaskonun ana teminatları; (çarpma, çarpılma, yanma, çalınma vb.) diğer bütün kaskolarda olduğu gibi sigortalı tarafından belirlenir ve mesleki indirimler poliçeye göre bütün teminatlar için hazırlanır ve yapılır.

İndirimli kasko sigortasında ek teminatlarda da aynı durum vardır. Misalen, dilersen ek prim ödeyerek. yurt dışı teminatı, hukuksal olarak koruma, ihtiyari mali mesuliyet, ikame araç talebi, ferdi kaza limiti gibi kasko ek teminatları indirimleri poliçene ekletebilir ve poliçenin kapsamını daha fazla genişletebilirsin.

İndirim Halinde Hasarsızlık İndirimi Uygulanır mı? 

Mesleki olarak indirim yapılan bütün kasko sigorta ürünlerinde hasarsızlık indirimi geçerlidir. İndirim uygulanan kasko da hasarsızlık indirim limiti belirlenirken toplam prim miktarı üzerinden işlem yapılır. Hasarsızlık indirimi, hasar olmadan geçen bir takvim yılının sonunda ikinci sene poliçeye indirim uygulanır ve bu oran hasarsız geçen her yıl orantılı olarak artar. 

Mesleki İndirimde Kapsam Dışı Durumlar

Mesleki indirim uygulanan kaskoda ile normal kaskonun hasarı yeteri oranda karşılamadığı durumlar arasında bir farklılık bulunmamaktadır. İndirim yapılan poliçeler için sigorta firması karşılamayacağı durumlar değişmez.

  • Oluşan hasar kaskoda yer almayan bir teminat ise zarar/ziyan, sigorta firması tarafından karşılanmaz. Sel ve su baskını kasko poliçesinde yoksa hasar sonrasında kasko tarafından karşılanmaz. 
  • Sürücünün alkollü olduğu yada madde kullandığının tespiti halinde hasar ile ilgili teminat olsa dahi sigorta firması ödeme konusunda destek olmaz. 
  • Eğer araca kasıtlı olarak bilerek yada isteyerek zarar verildiği tespit edilirse hasar indirimli ödenmez.
  • Otomobil ehliyetsiz bir kişi tarafından kullanılmış ise sigorta şirketi oluşan hasarı ödemez. 

Kasko Sigortanı sigortamdakik.net’te Yaptır! Aracını Güvende Olsun!

Kaskonu sigortamdakik.net te yaptırarak aracını güvencede tutabilirsin. Size özel sigorta şirketlerinin sunduğu kasko tekliflerine ulaşmak için Sigorta Bilgi Hattımızı arayarak da bilgi alabilirsin. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Read More

Kefalet Sigortası Nedir?

Kefalet Sigortası, bir tür sigorta poliçesi olup genellikle işletmelerin veya şahısların, yasal veya sözleşmeye dayalı yükümlülüklerini yerine getirememeleri durumunda, üçüncü bir tarafın bu yükümlülükleri yerine getirme taahhüdünde bulunmasıdır.
Read More