Konut Sigortası Fiyatları

Konut sigortası fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Konut sigortası, ev sahiplerinin mülklerini çeşitli tehlikelere karşı korumak için satın aldıkları bir tür sigortadır. Genellikle doğal afetler, yangın, hırsızlık, su baskını gibi beklenmedik durumlara karşı mülkü güvence altına alır. Bu sigorta, ev sahiplerine olası hasarlar karşısında maddi koruma ve güvence sağlar. Gelin ilk önce konut sigortasına kapsamlı bir göz atalım;

Konut Sigortası ve Konut Poliçesi Nedir?

Bugün birçok kez sorulan ve merak edilen konulardan birine değineceğiz konut sigortası. Eviniz ya da içerisindeki eşyayı yangın, deprem, hırsızlık, su baskınına kadar birçok riske kadar kapsamlı olarak korumaya almaktır. Gelin şimdi geniş anlamıyla konuyu irdeleyelim; neleri kapsadığına neleri kapsamadığına göz atalım.

Konut sigortası teminat kapsamlarının açıklandığı ve sigorta firmasının belirtilen özel şartlarının yer aldığı sigorta sözleşmesidir. Konut poliçesinin kapsadığı teminatlar ve genelde bedelsiz olarak sunulan hizmetleri sigorta şirketlerine göre değişim gösterir. Bu sebeple teklif alarak ihtiyaçlara en uygun konut sigortasının tercih edilmesi önerilir. Konut sigortası ev ve içindeki eşyaları, deprem gibi doğal afetlerden hırsızlık ve yangına kadar birçok riske karşı koruyan kapsamlı sigorta çeşididir. Peki ev sigortası nedir sualinin da  geniş kapsamlı cevabına değinelim, konut sigortası kavramı, bir tehlikede ya da konutta meydana gelen bir hasarda sigortalıların  masraflardan kurtulmasını sağlar. Bu sigorta çeşidi zorunlu sigorta kapsamında değildir ve isteğe bağlı kestirilir. Aynı zamanda yalnızca mülk sahipleri değil, kiracılar da konut sigortasından faydalanabilir. Evin sahibi olmasa da evde ikamet edenler eşyalarını bu sigorta ile koruma altına alabilir.

Depremin olası zararlarına karşı da koruma sağlayan konut sigortası ile zorunlu deprem sigortası farklı sigorta çeşitlerdendir.

Konut Sigortası Neleri Kapsamakadır?

Konut sigortası yaptırmak isteyen bireyler eşya sigortası neleri kapsar? diye merak edebilir. Oldukça geniş kapsamlı teminatlar sunan konut sigortası, konut içi risklerin yanı sıra doğal afetlere karşı da koruma sunar. Konut sigortası kapsamı ise ana ve ek teminat sözleşmelerinden oluşur. Bu teminatlar kapsamında sigorta firmasına göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple, konut sigortası yaptıracakların önceden teminat bilgilerini incelemeleri tavsiye edilir.

Konut Sigortasında Teminatlar

Ev sigortasının neleri kapsadığı sorusuna cevap verirken en başta sayılacak risklerden biri yangın olacaktır. Her sigorta firması konut sigortası için yangın teminat imkanı sunar. Bu teminat kapsamında, yangın nedeniyle hasar gören evdeki eşyalar güvence altına alınır. Aynı zamanda yangın nedeniyle ortaya çıkan duman ile buharın eşyalara direkt olarak verdiği hasarlar da karşılanır.

Konut Sigortasındaki Ek Teminatlar

Sigorta sözleşmesi kapsamını genişleterek bir çok riske karşı ev ile eşyaları güvence altına almak mümkündür.

  • Grev, lokavt, kargaşa, terör hareketleri: Toplumsal hareketler ve yetkililer tarafından olayları önlemek amacıyla yapılan müdahaleler sebebiyle meydana gelen hasarda, hasarın %5’i oranında muafiyet uygulanır. 
  • Cam kırılması ve hasar görmesi: Sabit duran cam ve aynaların kırılması nedeniyle zarar gören eşyalar güvence altındadır.
  • Hırsızlık: Hırsızların ev içerisindeki eşyalara verdiği hasarlar ek teminatlar arasında bulunur.
  • Ferdi kaza sigortası kavramı: Risk adresinde bulunan sigortalının kaza nedeniyle sakat kalması durumunda sigorta yaptırana, vefat etmesi halinde ise lehtarına poliçe şartlarına göre tazminat ödenir.
  • Dahili su patlaması: Bina içinde bulunan su, kazan veya kalorifer borularının ya da tesisatın patlaması veya kırılması sonucunda sigortalı materyallere gelen hasarlar teminat kapsamında yer alır.
  • Araç çarpması: Kara ve deniz taşıtlarının çarpması ile uçak ve diğer hava taşıtlarının düşmesi ya da çarpması sonucunda sigortalı eşyalarda meydana gelen hasarlar karşılanır.
  • Yangından mali sorumluluk kapsamı: Sigorta yaptıranın kiracı ya da ev sahibi olması fark etmeksizin, bir yangın durumunda bu kişilerin birbirlerine karşı sorumluluğu poliçe kapsamındadır.
  • Gasp ve kapkaç durumu: Sigorta yaptıran ve aile bireyleri konut dışında karşılaştığı gasp ve kapkaç olaylarında kişisel eşyaların zarar görmesi ya da nakit paranın çalınması sözleşmede belirtilen özel şartlarla güvence altına alınır.
  • Enkaz kaldırma teminatı: Sözleşme kapsamında bulunan riskin gerçekleşmesi sonucunda enkazın kaldırılma masrafları karşılanır.
  • Makine kırılması kavramı: Evde yer alan hidrofor, jeneratör, kompresör gibi en fazla 5 yıllık olan makinelerin kırılması poliçe kapsamında değerlendirilir.
  • Alternatif ikamet değişikliği ve adres taşınma: Yangın Sigortası kapsamı Genel Şartları ;yangın sebebiyle oturulamayacak durumda olan konutun yeniden inşa edilme masrafları poliçe kapsamında değerlendirilir.
  • Yardım hizmetleri kavramı: Elektrik, tesisat, anahtar, ambulans, hemşire ve doktor gönderilmesi, acil mesajların iletilmesi yardım hizmetleri kapsamındaki teminatların arasında bulunur. 

Konut Sigortası Fiyatları

Konut sigortası fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Genellikle aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurarak primleri belirlenir:

  • Ev Özellikleri: Evdeki yapısal özellikler, konutun yaşı, büyüklüğü ve yapı malzemeleri sigorta primlerini etkileyebilir.
  • Coğrafi Konum: Konutun bulunduğu bölgenin afet riski, su baskını olasılığı gibi faktörler de fiyatlandırmayı etkiler.
  • Güvenlik Özellikleri: Evde bulunan güvenlik sistemleri, alarm sistemleri gibi faktörler sigorta primlerini düşürebilir.
  • Sigorta Kapsamı: Seçilen sigorta kapsamı ve teminatlar da primler üzerinde etkili olabilir.
  • Sigortalının Geçmişi: Sigortalının daha önceki talep ettiği tazminatlar veya sigorta geçmişi de fiyatlandırmayı etkileyebilir.

Size bir örnekle bu konuyu açıklayalım; İstanbul İli Küçükçekmece ilçesinde bulunan 125 metrekare betonarme bir ev (daireye) için düzenlenen konut paket sigortasının teminatlarını, teminat limitlerini ve yıllık olarak ödenen primini bulabilirsiniz. Bu konuta aşağıdaki tüm teminatlar karşılığında ödenecek  prim tutarı 1.725.TL dir.

Aynı eve sadece deprem teminatı için DASK Deprem Sigortası olmazsa olmazdır. DASK’ a ilave olarak, konut paket sigortası içerisinde verilen “ihtiyari bina deprem teminatı” ile DASK sigortası teminat limitine ilave teminat sağlanır. Bu şekilde, evin deprem nedeniyle uğrayacağı zararlar, DASK+Konut Paket Sigortasından eksiksiz karşılanmış olur.

Konut Paket Sigortası Örnek Teminat ve Oranları  

Örnekte belirtilen sigorta teminatı limitleri TL’dir.

Konut Paket Sigortası için yıllık ödenecek brüt prim tutarı: 1.725.TL

>Ana Teminatlar

*Yangın Bina 705.000

*Yangın Eşya 80.000

*Elektronik Cihaz 5.000

>Ek Teminatlar

*Deprem Bina 273.385

*Deprem Eşya 61.000

*Eşya Hırsızlık 61.000

*Değerli Eşya Hırsızlık 17.000

*Kasa Muhteviyat Hırsızlık 13.000

*Açıktaki Mücevherat Hırsızlık 4.000

*Cam (Bina) 6.000

*Cam (Eşya) 1.400

*Yangın Mali Mesuliyet 420.000

*Yangın Mali Mesuliyet Ek Tem. 420.000

*3. Şahıs Mali Mesuliyet 25.000

*İzolasyon Eksikliği 3.000

*Dahili Su 668.000

*Sel Su Baskını 668.000

*Fırtına 668.000

*Kar Ağırlığı 668.000

*Dolu 668.000

*Yer Kayması 668.000

*Duman 668.000

*Grev, Lokavt, Kargaşa, Halk Hareketleri 668.000

*Terör, Kötü Niyetli Hareketler 668.000

*Kara Taşıtları Çarpması 668.000

*Elektronik Cihaz (Deprem) 6.000

*Hava Taşıtları Çarpması 668.000

*Elektrik Cihaz (Glkhhknh-Terör) 7.000

*Deniz Taşıtları Çarpması 668.000

*Yakıt Sızması 668.000

*Ferdi Kaza 10.000

*Ferdi Kaza Tedavi 2.000

*Elektrik Has. Bağlı Gıda Boz 600

*Gasp, Kapkaç, Yankesicilik Teminatı 600

*Nakit Para 350

*Kıymetli Evrak 350

*Konut Dışında Bulunan Eşyalar Tem. 2.000

*Konutta Bulunan 3.Şahıslara Ait Eşya Tem. 2.500

*Akvaryum Teminatı 2.000

*Hukuksal Koruma Teminatı 11.000

*Konut Adaptasyon 5.500

*Alternatif İkamet, Taşınma Masrafları 67.500

*Binaya Ait Sabit Kıymet Hırsız 30.500

*Konutta Görevli Hiz. Emn. Suistimal 4.000

*Enkaz Kaldırma Masrafları 26.800

*Asistans

Konut Paket Sigortası Primi neye göre oluşur?

Konut paket sigortalarında fiyata direk etki eden bazı durumlar;

>Sadece eşya teminatlı,

>Eşya hariç sadece bina teminatlı,

>Bina+eşya teminatlı,  

>Konutun bulunduğu adresin deprem bölgesi,

>Konut paket sigortası içerisindeki teminat çeşitleri,

>Sigorta Teminatı limitleri,

olarak sayılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir